Kinesioteippaus

Teippaus liikkumisen tukena

Suosimme fysioterapian tukena kolmenlaista teippiä sen mukaan, mikä on teippauksen tavoite.  Kinesio- ja dynaamisen teipin ominaisuuksista johtuen joustavien teippien käyttö on monipuolisempaa kuin perinteisen urheiluteipin käyttö, jossa niveltä pyritään tukemaan ja samalla usein myös liikkuvuus rajoittuu.

Kinesioteippausta käytetään yleensä vähentämään kipua, lihasta rentouttavana tai aktivoivana, lisäämään liikkuvuutta sekä lihasvoimaa, lymfakiertoa edistävänä poistamaan turvotusta, arven hoitoon, ohjaamaan nivelen asentoa tai muuttamaan kuormitusta nivelside- ja jännealueella sekä vaikuttamaan nivelen toimintaan. Kinesioteippi on elastisuudeltaan 30-40 % venyvää ja vastaa painoltaan sekä paksuudeltaan ihoa. Materiaali on 100 %:sta puuvillaa. Teippi on hengittävä ilmavan rakenteensa vuoksi ja siinä käytetty teippiliima on akryylipohjainen, jonka vuoksi se harvoin aiheuttaa allergisia reaktioita tai tuntuu käytössä epämiellyttävältä.

Dynaaminen teippi on biomekaaninen teippi, jonka tarkoituksena on joko keventää kehonosaan kohdistuvaa kuormitusta tai epäsuorasti korjata siihen kohdistuvaa liikettä. Tavoitteena on luoda mekaaninen vaikutus rajoittamatta liikettä, helpottamalla jarruttavaa liikettä, muokkaamalla liikemalleja tai saavuttamalla lisäliikettä, lisäämällä stabiliteettiä ja lievittämällä kipua. Kinesioteippiin verrattuna dynaaminen teippi venyy kaikkiin suuntiin ja huomattavasti enemmän ilman rajoittavaa päätä. 

Perinteistä kovaa, joustamatonta teippausta käytetään tukemaan niveltä ja rajoittamaan nivelen ei toivottua liikettä. Sillä voidaan myös tehostaa kuntoutusta ja aikaistaa paluuta urheiluun/ liikuntaan. Ulkoisiin tukiin verrattuna teippauksen etu on se, että sitä voidaan keventää tai muuttaa kuntoutusprosessin edetessä. 

Joitakin vasta-aiheita teippaukselle on, kuten avohaava tai muutoin vaurioitunut iho. Teippaus pysyy hyvänä iholla yleensä vähintään 3-5 päivää riippuen teipin asettelusta, ihosta, hoidettavasta kohdasta ja teippilaadusta. Teipin kanssa voi käydä suihkussa ja uimassa. Jos epäilet, onko teippi ihollesi sopiva, mainitse siitä etukäteen fysioterapeutillesi.