Faskiamanipulaatio

Faskiamanipulaatio rentouttaa lihaskalvot

Faskia on sidekudoskalvo, joka antaa tuen ja suojan lihaksille sekä elimille ihmiskehossa. Faskiat osallistuvat kehossa myös muun muassa voimien välittämiseen sekä asennon ylläpitämiseen ja aistimiseen. Faskia on päästä varpaisiin ulottuva yhtenevä ja yhtäjaksoinen rakenne, mistä syystä se yhdistää toisiinsa kehon kaikki eri osat ja jokainen kehonosa on yhteydessä toisiinsa faskian välityksellä.

Jos faskia on kovin kiristynyt, se lisää lihasjännitystä ja verenkierron heikkenemistä, jotka puolestaan voivat aiheuttaa kipua. Tutkijat uskovat, että faskian jäykistyminen on seurausta jatkuvasta tulehdustilasta, kuten ylirasituksesta. Tämä saa aikaan kollageenisäikeiden määrän nousun kudoksessa, jolloin faskiasta tulee tiheämpää sekä jäykempää.

Useimmissa tapauksissa käy niin, että kuidut eivät enää järjestäydy itse takaisin fysiologisiin linjoihinsa, kuten tasapainoisessa ja normaalissa kudoksen olotilassa. Tässä tilanteessa voidaan harkita faskiamanipulaatiota ja alueen hoitoa manuaalisin keinoin.

Faskiakäsittelyn tavoitteena on kireiden lihaskalvojen rentouttaminen. Tavoitteena on myös muuttaa faskian mekaanisia ominaisuuksia ja tehdä tästä helpommin kehon liikkeisiin sopeutuvan. Se eroaa perinteisestä hieronnasta niin, että perinteisessä hieronnassa hierotaan vain lihas, jolloin lihas kyllä rentoutuu, mutta faskia jää jännittyneeksi.

Faskiakäsittelyä ei suositella tehtäväksi jos ihossa on infektioita, tuoreita haavoja tai vammoja. Käsittelyä ei myöskään suositella silloin jos asiakkaalla on pahanlaatuisia kasvaimia, suurentuneita imusolmukkeita tai asiakas sairastaa verenvuototautia. Lisäksi tuoreeseen tuki- ja liikuntaelin vammaan, iskeemiseen kudokseen tai laskimotukosten alueelle käsittelyä ei suositella.

Faskiamanipulaatio