Akupunktio ja kuivaneulaus
Akupunktiosta apua monenlaisiin ongelmiin
Akupunktio on vuosituhansia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsyttämiseen neulalla, joka aktivoi keskushermoston kautta kehon oman endorfiineihin perustuvan kivunlievitysmekanismin. Myös paikallinen verenkierto lisääntyy ja näin rentouttaa.
Länsimaisessa lääketieteellisessä akupunktiossa hoito on oireen mukaista, kun kiinalaisessa akupunktuurissa hoidetaan enemmän kehoa kokonaisvaltaisesti. Fysioterapiassa akupunktiolla hoidetaan tyypillisesti erilaisia akuutteja ja kroonisia kiputiloja kuten niska- ja hartialihasten kiputiloja, migreeniä ja jännityspäänsärkyä, hermokipuja, reumaattisia ja nivelkipuja.
Lisäksi akupunktiota käytetään esimerkiksi unettomuuden, korvien soimisen, virtsatie-infektioiden, suolistovaivojen, kuukautiskipujen, iho-oireiden, stressin, väsymyksen, masennuksen, poskionteloiden tulehdusten ja allergian hoidossa.
Akupunktiota voidaan käyttää fysioterapiassa yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa tai sellaisenaan. Neulojen asettelussa käytetään akupunktiopisteiden lisäksi kipu- ja etäpisteitä. Neulojen paikka ja määrä valitaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti ja ongelman mukaan.
Neulat ovat ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja. Yleensä hoitokertoja on 5-10 ja noin yhden kerran viikossa. Yksi hoitokerta kestää noin puoli tuntia.
Dry needling eli kuivaneulaus
Dry needling eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa.
Dry needling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa sijaitsevia triggerpisteitä. Hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia palautumis- ja paranemisprosesseja.
Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy triggerpisteitä. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.
Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. Hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia, jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla.
Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella. Dry needling hoidon jälkeen voi tehdä myös kevyttä palauttavaa liikuntaa.
Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Vaikeissa jännitystiloissa voidaan neulahoitoon yhdistää sähköä TENS/EMS-laitteella. Tällöin lihakseen pystytään aikaansaamaan voimakkaampaa stimulaatiota. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt.
Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.