Akupunktio

Akupunktiosta apua monenlaisiin ongelmiin

Akupunktio on vuosituhansia vanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktion vaikutus perustuu akupunktiopisteiden ärsyttämiseen neulalla, joka aktivoi keskushermoston kautta kehon oman endorfiineihin perustuvan kivunlievitysmekanismin. Myös paikallinen verenkierto lisääntyy ja näin rentouttaa.

Länsimaisessa lääketieteellisessä akupunktiossa hoito on oireen mukaista, kun kiinalaisessa akupunktuurissa hoidetaan enemmän kehoa kokonaisvaltaisesti. Fysioterapiassa akupunktiolla hoidetaan tyypillisesti erilaisia akuutteja ja kroonisia kiputiloja kuten niska- ja hartialihasten kiputilat, migreeni ja jännityspäänsärky, hermokivut, reumaattiset ja nivelkivut.

Lisäksi akupunktiota käytetään esimerkiksi unettomuuden, korvien soimisen, virtsatie-infektioiden, suolistovaivojen, kuukautiskipujen, iho-oireiden, stressin, väsymyksen, masennuksen, poskionteloiden tulehdusten ja allergian hoidossa. 

Akupunktiota voidaan käyttää fysioterapiassa yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa tai sellaisenaan. Neulojen asettelussa käytetään akupunktiopisteiden lisäksi kipu- ja etäpisteitä. Neulojen paikka ja määrä valitaan jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti ja ongelman mukaan.

Neulat ovat ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja. Yleensä hoitokertoja on 5-10 ja noin yhden kerran viikossa. Yksi hoitokerta kestää noin puoli tuntia